„Indignati-va!”

Am terminat de citit in autobuz cartea „Indiganti-va!” a lui Stéphane Hessel. Un om care la 93 de ani este inca un activist – cu o „cariera” inceputa in Rezistenta franceza. Cred ca ar putea fi foarte bine folosita la orice training sau atelier pentru tineri. „Intr-adevar,motivele de indignare pot parea astazi mai puţin limpezi sau lumea poate parea prea complicata. Cine comanda, cine decide? […] Nu mai avem de-a face cu o mica elita, ale carei actiuni le intelegem clar. Traim intr-o lume vasta, caracterizata in mod evident de numeroase interdependente, intr-o societate mai interconectata decat oricand inainte. Dar in aceasta lume se intampla lucruri insuportabile.

Iata de ce le spun tinerilor: cautati putin si veti gasi. Cea mai rea atitudine este indiferenta, este raspunsul de tip „eu nu pot sa fac nimic, dar ma descurc”. Comportandu-va astfel pierdeti una din componentele esentiale ale firii umane – o componenta indispensabila: capacitatea de infignare si consecinta ei: angajarea in actiune”.

 

Hessel vorbeste despre prapastia dintre saraci si bogati, despre viitorul planetei, despre drepturile omului, despre situatia inacceptabila a palestinienilor din Fasia Gaza. Vorbeşte despre „conceptiile productiviste” care promoveaza ideea de „mereu mai mult” şi despre faptul ca ar trebui sa ne preocupam de chestiuni de etica, dreptate şi echilibru durabil. Arata ca sfarsitul secolului XX a fost la nivel mondial un pas inainte prin dezbaterile internationale pe tema mediului (1992, Rio de Janeiro) si femeilor (1995, Beijing) si prin adoptarea celor opt obiective de dezvoltare ale noului mileniu. Dar ca primii ani din secolul XXI au reprezentat un regres: de la guvernarea G.W.Bush, la atentatele din 9/11 din New York, razboiul din Irak si la criza economica.

 

Si cheama astazi la „o veritabila insurectie pasnica impotriva mijloacelor de comunicare in masa care ne propun ca orizont pentru tineretul nostru societatea de consum, dispretul la adresa celor slabi si a culturii, amnezia generalizata si concurenta acerba a tuturor impotriva tuturor”.

 

O lectura despre istorie si mobilizare in 60 de pagini, la nici 10 lei.

 

Surse: „Indignati-va”, Stéphane Hessel, editura Nemira, 2010 si http://www.citoyens-resistants.fr

 

scris de: Sinziana

Leave a Reply