home
Doneaza Online!
Depozitele CeRe
Intra in cont
Intra in cont si poti participa la site-ul CeRe
Nu ai cont?

modificat miercuri, 20 iunie 2012

Proiect CeRe
112 pentru Fondurile Structurale/De veghe în lanul fondurilor structurale
vezi toate

I. Perioada 2009 – 2010

Proiectul "112 pentru Fonduri Structurale" a fost initiat de Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, prin Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe), Agentia de Monitorizare a Presei - Active Watch (AMP), CENTRAS, Asociatia Pro Democratia (APD), Fundatia Terra Mileniul III, Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC).

Pentru Coalitie, acest proiect a insemnat relansarea activitatilor de monitorizare a institutiilor responsabile de implementarea programelor finantate prin instrumentele structurale, prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si prin Fondul European pentru Pescuit si a accesului ONG-urilor la aceste programe.

Dupa ce a avut o puternica implicare in etapa de programare a Fondurilor Structurale, Coalitia pentru Fonduri Structurale a constatat ca in multe cazuri, faza de implementare se confrunta cu probleme serioase de management si mai ales de absorbtie a fondurilor alocate.

Astfel ca, prin "112 pentru Fonduri Structurale" ne-am propus in prima faza cateva obiective curajoase:

 1. Evaluarea transparentei institutiilor responsabile cu implementarea programelor finantate prin instrumentele structurale, prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si prin Fondul European pentru Pescuit si a accesului ONG-urilor la aceste programe la 2 ani si jumatate de la integrare. Evaluarea a vizat 4 dintre Programele Operationale - PO DCA (Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative), POS DRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), POS Mediu (Programul Operational Sectorial Mediu) si POR (Programul Operational Regional), PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala) si POP (Programul operational Pescuit) si a inclus Autoritatile de Management si 32 dintre Organismele Intermediare.
 2. Construirea unui sistem de avertizare care sa permita colectarea dificultatilor intalnite de ONG-uri si alti beneficiari in fazele de aplicare, evaluare, contractare si implementare a proiectelor finantate din fonduri structurale si din celelalte doua programe, FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) si FEP (Fondul European pentru Pescuit).
 3. Intarirea capacitatii de actiune colectiva a ONG-urilor in ceea ce priveste implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale. In decembrie 2009 am lansat raportul de evaluare care poarta chiar numele proiectului, '112 pentru Fonduri Structurale'. Concluziile au fost departe de a fi optimiste. Cele mai mari probleme au fost descoperite in managementul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Cercetarea care sta la baza raportului a durat aproximativ patru luni.

Lansarea raportului de evaluare a coincis cu lansarea Early Warning System, sistem de avertizare rapida pus la dispozitia beneficiarilor care se confrunta cu probleme in accesarea sau implementarea proiectelor. O buna parte din sesizarile primite au fost cuprinse in raportul 100 de sesizari.

Demersul nostru nu s-a limitat la a semnala probleme, ci am depus eforturi pentru a le gasi o rezolvare.

 • Am organizat problemele semnalate de beneficiari pe categorii si am identificat masuri necesare pentru rezolvarea lor.
 • Am trimis o scrisoare deschisa premierului si ministrilor de resort, semnata de mai bine de 120 de organizatii neguvernamentale si sindicate, in care am cerut luarea de masuri urgente pentru deblocarea situatiei de la POS DRU.
 • Am organizat intalniri si evenimente la care au participat persoane cu putere de decizie in institutiile publice cu rol in accesarea fondurilor europene. Ex.: Masa rotunda 'Accesarea FSE - piedici si solutii'. Cititi mai multe aici.
 • Am prezentat sesizarile beneficiarilor si masurile pe care le-am solicitat si intr-o intalnire directa cu Premierul Emil Boc. Mai multe aici.
 • Am determinat Autoritatea de Management pentru POS DRU sa participe in intalniri regulate pentru discutarea problemelor sesizate de beneficiari.
 • II. Perioada 2010 – 2011

  In 2011, proiectul "112 pentru Fonduri Structurale" a intrat intr-o noua etapa. De acesta data ne-am indreptat atentia catre evaluarea programelor operationale si catre impactul real pe care acesti bani il au asupra societatii romanesti.

  Obiectivele pe care ni le-am setat de aceasta data au fost:

  • Marirea gradului de interventie al ONGurilor in procesul de luare a deciziei de catre autoritatile centrale in ceea ce priveste programarea si implementarea fondurilor structurale;
  • Cresterea nivelului de constientizare a rolului si impactului social detinut de ONGuri in absorbtia fondurilor structurale;
  • Identificarea unor solutii practice la problemele intampinate de benficiari in accesarea celor 6 programe operationale sectoriale.

  Am continuat monitorizarea managementului fondurilor europene, insa ne-am concentrat cu precadere pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, datorita gradului crescut de interes manifestat de ONGuri pentru acesta.

  Pe langa activitatile de advocacy prin care am urmarit schimbarea acelor aspecte din sistem care ingreuneaza viata beneficiarilor, am dezvoltat campania "Facut de ONG", prin care ne-am dorit sa aratam functionarilor publici care gestioneaza cheltuirea fondurilor europene impactul proiectelor derulate de ONGuri si schimbarea pe care acestea o aduc in viata a numerosi beneficiari finali (someri, persoane apartinand grupurilor vulnerabile, tineri etc.) Principalul instrument folosit in cadrul acestei campanii a fost website-ul www.facutdeong.ro, pe care am postat provesti de succes si interviuri emotionante cu persoane care au reusit sa isi gaseasca un loc de munca decent cu ajutorul organizatiilor neguvernamentale.

  Tot in 2011, am demarat dezbaterea pe tema viitoarei perioade de programare 2014 – 2020, in cadrul unei mase rotunde la care a participat si Ministrul Afacerilor Europene, domnul Leonard Orban. Au participat aproximativ 130 de reprezentanti ai beneficiarilor de fonduri europene, iar preocuparea principala a tuturor a fost asigurarea unei participari active din partea tuturor stakeholderilor in redactarea viitoarelor programe operationale si in stabilirea viitoarelor mecanisme de accesare a acestor bani.

  Vrei sa fii beneficiar?

  Pentru cei ce si-au propus sa acceseze POS DRU pana la finalul acestei perioade de programare, am pregatit un set de 'sfaturi utile'. Le-am adunat cu spor din experienta capatata de organizatiile Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale din ultimii doi ani. Le-am organizat in trei episoade, au un caracter general si se potrivesc tuturor categoriilor de aplicanti, chiar daca le-am pus la un loc cu gandul la organizatiile neguvernamentale, viitoare beneficiare POS DRU.

  112 pentru Fonduri Structurale a fost finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic Europea, Open Society Institute si Balkan Trust for Democracy.

  Puteti urmari activitatea Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale aici.

  Galerie

  Vrei sa fii beneficiar Vrei sa fii beneficiar Vrei sa fii beneficiar 1 Vrei sa fii beneficiar 1 Vrei sa fii beneficiar 2 Vrei sa fii beneficiar 2
  Vrei sa fii beneficiar 3 Vrei sa fii beneficiar 3 Vrei sa fii beneficiar 4 Vrei sa fii beneficiar 4 Vrei sa fii beneficiar 5 Vrei sa fii beneficiar 5
  RSS . © CeRe 2008-2018    Termeni si conditii     Politica de securitate